Veel gestelde vragen
Dakpannen in keramiek gaan zeer lang mee, in principe zeker 30 jaar, maar in de praktijk is dit bijna altijd (veel) langer. De omgevingsfactoren zijn erg belangrijk: is er veel groen in de buurt (vb. bomen of bos), staat er veel zon op de dakhelling, goed onderhoud, ... Ook een plat dak gaat lang mee, op voorwaarde dat het dak degelijk is gelegd, op basis van hoogwaardige materialen, en mits inachtname van de voorschriften van de fabrikant. Antwerpse Dakwerken geeft een garantie van 10 jaar op alle geplaatste daken.
Informeer zeker eerst bij uw gemeente voor de locale voorschriften. Meestal gaat men uit van het principe dat het bestaande uiterlijk niet te veel mag wijzigen. Het is alleszins aan te raden om eerst te informeren op het gemeentehuis, vooral wanneer u een andere dakkleur of een ander type dakpannen overweegt. Voor grote dakramen (>20m2 van het dakoppervlak) of een gewijzigde dakvorm hebt u in principe steeds een vergunning nodig.
Een geregistreerd aannemer is een aannemer die door de overheid erkend is, en heeft een registratienummer. Bij een geregistreerd aannemer krijgt u de garantie dat de firma geen sociale- of belastingsschulden heeft. Bovendien kan u met een geregistreerd aannemer beroep doen op het verlaagde btw-tarief en eventuele premies.
Een kleine hoeveelheid water kan in principe geen kwaad, maar het is niet goed als het hele dak voortdurend blank staat. Indien er steeds een plas blijft staan op dezelfde plaats, is er mogelijk een verzakking. Het kan misschien ook zijn dat bladeren, takken of ander vuil de afvoer verhinderen. Daarom is het aangeraden om uw dak regelmatig schoon te maken.
Een dak heeft veel te verduren, en moet daarom geregeld geinspecteerd worden, minstens 2x per jaar. Het beste moment om uw dak te controleren is in de herfst en vlak na de winter. Kapotte dakpannen moeten uiteraard zo snel mogelijk vervangen worden. Loshangende pannen moeten terug recht geplaatst worden. Het houtwerk dient gecontroleerd te worden op rotheid, hier is het belangrijk om tijdig in te grijpen. Verwijder indien nodig beginnende mosvorming. Controleer vooral ook de gevoelige punten (afdichtingen, naden, aan schouwen, roofing, barsten, scheuren...). Ook de dakgoten moeten gecontroleerd worden op scheuren, mos, lekken, bladeren, loszittende gootbeugels en verstoppingen. Een plat dak vraagt in de regel meer onderhoud dan een zadeldak.
Maak het hele dak goed nat met de tuinslang op een droge dag, vb. in de zomer. Als er nadien nieuwe vochtplekken komen, dan is het dak niet waterdicht.
Dakpannen zijn vatbaar voor mosaanslag, in het bijzonder wanneer ze in een bos of in de schaduw staan. Er zijn speciale dakpannen die voorzien zijn om de groei van mos tegen te gaan. Daarnaast is het uiteraard aangeraden om uw dak te reinigen als er teveel mos opkomt, en eventueel een geschikt antimosproduct of -coating aan te brengen.
In sommige gevallen kan een oud dak nog hersteld worden. Als de schadepunten echter te groot zijn, is het meestal beter om een volledig nieuw dak te plaatsen. Antwerpse Dakwerken komt vrijblijvend bij u ter plaatse om u te adviseren.
Overhangende bomen kunnen snel tot problemen leiden. U dient alleszins regelmatig het dak en de goten proper te maken (takken, twijgjes, bladeren, ...). Daarnaast kan er groenvorming op het dak ontstaan (vb. mos).
Indien u stookolie gebruikt, is het wettelijk verplicht om uw schoorsteen jaarlijks te laten reinigen. Voor gasketels is dit niet verplicht, maar wel aangeraden. Laat uw schoorsteen steeds reinigen door een erkend vakman, zo bent u zeker dat het goed gedaan is, en zo hebt u tevens een attest. Indien u op hout stookt, zijn blokken met zinksulfaat verkrijgbaar in de handel die u kan opbranden. De teer in de schouw droogt dan uit en is gemakkelijk te verwijderen.
Platte daken kunnen geisoleerd worden aan de bovenkant ("op het dak") of langs de binnenkant ("onder het dak"). Zadeldaken worden in de regel geisoleerd met behulp van isolatiedekens aan de binnenkant tegen het onderdak. Als de zolder niet gebruikt wordt, kan men ook de zoldervloer isoleren met het oog op de ruimtes eronder.
Bij Antwerpse Dakwerken kan u terecht voor de meeste courante types dakpannen, zowel op basis van beton, keramiek, leien, metaal, bitumen, ... Overweegt u een speciale dakbedekking, gelieve ons vrijblijvend te contacteren.
Het zadeldak wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende soorten uitvoeringen en materialen. Door de helling en de over elkaar liggende pannen wordt het water snel en vlug afgevoerd. Platte daken hebben een minder lange traditie, maar ze zijn zeker even betrouwbaar en waterdicht. Tegenwoordig kiezen mensen vaak voor een combinatie van beide daksoorten.
Dakramen kunnen openen naar buiten (zogenaamde uitzetramen), of naar binnen (zogenaamde kantelramen). Meestal gebruikt men tegenwoordig een combinatie van beiden, zodat het dakraam draait rond een as in het midden. De meeste dakramen bestaan uit hout, aluminium of pvc. Antwerpse Dakwerken werkt nauw samen met de firma VELUX voor dakramen van de hoogste kwaliteit. Contacteer ons gerust voor verdere informatie.
Jazeker. Via een dakkapel creeert u veel licht en ruimte in de achterliggende kamer. Informeer wel steeds bij uw gemeente over de plaatselijke bouwvoorschriften.
Kijk eerst en vooral naar de positie; zowel zittend of staand moet men naar buiten kunnen kijken. In de regel moet het glasoppervlak tenminste 10% zijn van het vloeroppervlak om voldoende licht te verkrijgen. Let ook op een voldoende vlotte bediening, vooral bij hooggeplaatste dakvensters.
Eternit is een commerciele benaming voor vezelcement en wordt zeer vaak gebruikt als dakbedekkingsmateriaal. De firma Eternit is marktleider in Belgie en is gespecialiseerd in leien, betonpannen, kleidakpannen, onderdaken, golfplaten en allerhande gevelproducten.
Een goede isolatie is van groot belang voor uw energiefactuur. Een goed geisoleerd dak kan tot 25% besparing opleveren op uw energieverbruik ! Tevens blijft het hierdoor in de zomer langer koel, en in de winter langer warm. Bovendien hebt u meestal recht op één of meerdere premies.
Bij kleine onderhoudswerken dient u eerst te zien dat het te behandelen oppervlak goed schoon en droog is. Vervolgens inspecteert u grondig de plaatsen waar een herstelling noodzakelijk is. De beschadigde plaatsen kan u dan herstellen volgens de voorschriften van de fabrikant. Een plat dak kan u desgewenst nog afwerken met een laag coating.
Er wordt vaak gebruik gemaakt van bitumen (zgn. roofing) dat met een gasbrander wordt verhit en vastgemaakt. Als alternatief worden soms ook rollen PVC gebruikt. EPDM (synthetisch rubber) is het meest duurzame materiaal, maar ook de duurste keuze.
Er zijn in de handel verschillende artikels verkrijgbaar. Bij een zadeldak kan u een zogenaamde dakgootbeschermer of antibladnet plaatsen bovenop de dakgoot, dit bestaat uit een raster dat de bladeren of het vuil preventief tegenhoudt. Ook voor tapgaten in platte daken zijn er rastertjes verkrijgbaar in verschillende maten en vormen.
In de eerste plaats is er natuurlijk uw persoonlijke voorkeur: leien, pannen, natuurlijke of kunstmatige materialen, kleur, stijlverschillen, ... Let ook op de garantie van de materialen, een eventueel keurmerk en de onderhoudsbepalingen. De prijs zal vooral afhangen van de kwaliteit van dakpan, de structuur van het dak en uiteraard ook de oppervlakte.
Het is van groot belang om uw goten en regenpijpen regelmatig schoon te maken, grondig te inspecteren, en herstellen waar nodig. Vele vochtproblemen worden veroorzaakt door barsten of scheuren in de goten.
Dit hangt af van verschillende factoren. Ten eerste is er uiteraard de oppervlakte van het dak. Ten tweede speelt het een grote rol welke dakconstructies er in gebruik zijn (vb. kapelletjes, verschillende afwateringen, hellend dak of plat dak, enz.). Tenslotte spelen ook de gebruikte materialen een grote rol. Antwerpse Dakwerken opteert steeds voor stevige materialen van excellente kwaliteit.
Jazeker, dit gebeurt meestal door middel van hoogstaande isolatie, gyproc en bezetting. Het spreekt voor zich dat alle werken volgens de regels van de kunst worden opgeleverd. Vraag gerust een vrijblijvende offerte.